5s

Een opgeruimde werkplek leidt tot een opgeruimd hoofd. Er zijn mensen die beweren uitstekend te kunnen werken in een rommelige omgeving. Ze kunnen alles zo terugvinden. Dat kan kloppen, maar als ze er niet zijn weet de organisatie niets te vinden en het proces moet door.

Een opgeruimde werkplek met alles op een vaste plaats leidt ook tot vermindering van zoektijd en tot het zichtbaar niet aanwezig zijn van iets dat wel op de werkplek hoort te zijn. Dan kan daar iets aan gedaan worden voordat het leidt tot stilstand. Als je het nodig hebt is het er niet.

Voor werkplekken in productie is een opgeruimde werkplek vaak tastbaar en goed zichtbaar. Net als met het gereedschapsbord in je eigen schuur of garage en zoals de besteklade in de keuken. Ook op kantoor leidt een goed ingerichte en opgeruimde werkplek tot veel overzicht.

Als precies aangegeven wordt waar en hoeveel ergens moet liggen, dan voorkom je er ook  mee dat langzaamaan de werkplek weer volloopt met allerlei spullen die er helemaal niet hoeven te zijn. Zo hou je het dan ook opgeruimd.

Het 5S programma beidt een structuur om dit alles te organiseren. Het bestaat uit de vijf elementen:

  • Selecteren
  • Sorteren en schikken
  • Schoonmaken
  • Standaardiseren
  • Stand houden

Resultaten

Aan het eind van de trainingsdag is de ruimte dan ook opgeruimd en ingedeeld, zijn er afspraken gemaakt, ligt het auditformulier klaar en kan er gerapporteerd worden op grafische wijze.

Als een groter groep de training volgt, is vooral een planning en organisatie noodzakelijk.

Inhoud

Deze 5S training is gericht op uitvoering. Het principe is namelijk snel uitgelegd, daarvoor hoef je niet een training van een dag te volgen. Je moet het doen. Na een korte introductie en afspraken wie wat waar gaat doen, wordt de afgebakende ruimte onder handen genomen en worden de 5 elementen van 5S uitgevoerd.

Documentatie

Cursusmap

<< Terug
5s

Duur

1 dag (mogelijk met dagdeel voorbereidende organisatie)

Kosten

Op aanvraag

Deel deze training:
Meer weten over de training 5s?
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×