Overzicht publicaties

Proces flow diagram

Publicatiedatum: 01-09-2014
Auteur: Arend Oosterhoorn

In de voorgaande bijdragen heb ik gesproken over de analyse van het proces. Eerst in kwalitatieve zin (visgraatdiagram) en daarna in kwantitatieve zin (correlatie en regressie). Daaraan vooraf gaat natuurlijk het ontwikkelen van inzicht in hoe het proces nu (naar verwachting) loopt. Om dit te onderzoeken zijn verschillende methoden voorhanden.

Geplaatst in: Sigma

Aannemelijk maken van samenhang

Publicatiedatum: 03-06-2014
Auteur: Arend Oosterhoorn

In de vorige bijdrage hebben we een inventarisatie gemaakt van de factoren die mogelijk van invloed zijn op het kenmerk dat we onderzoeken. Nu gaan we kijken of we dat ook aannemelijk kunnen maken op basis van data. Ik spreek bewust niet van ‘bewijzen’, want met statistische methoden doen we dat niet: er is altijd een kans dat het toch anders is.

Geplaatst in: Sigma

Het visgraatdiagram (2)

Publicatiedatum: 01-04-2014
Auteur: Arend Oosterhoorn

In de vorige Sigma (nr. 1, 2014) besprak Arend Oosterhoorn, in deze nieuwe rubriek, het visgraatdiagram, een methode om een veelheid aan factoren te inventariseren die van invloed zijn op een bepaalde situatie, een probleem of een prestatie. In zes stappen legde hij uit hoe u een visgraatdiagram maakt. U heeft dus nu een mooie, volle visgraat, met veel factoren. Iedereen die eraan heeft meegewerkt, gaat weer terug naar zijn eigen werk en u zit met die enorme lijst van potentiële oorzaken. Wat nu?

Geplaatst in: Sigma

Het visgraatdiagram

Publicatiedatum: 01-01-2014
Auteur: Arend Oosterhoorn

In deze nieuwe rubriek belicht Arend Oosterhoorn de praktische uitvoering van kwaliteitsmanagement via instrumenten. Als kwaliteitsmanager bent u bijvoor- beeld op zoek naar een verklaring voor een situatie die zich voordoet. Er treden klachten op, er zijn problemen in een proces, de doorlooptijden zijn te lang, er zijn veel ongevallen op de werkvloer. Wat is hiervan de oorzaak? U (her)kent wel de (ongewenste) situatie, maar u heeft geen helder beeld van de oorzaak. Bovendien heeft u te maken met mensen om u heen die wel een (uitgesproken) mening hebben, maar geen onderbouwing. In dit soort gevallen heeft u een helder overzicht nodig van alle mogelijke oorzaken.

Geplaatst in: Sigma

Sinds 2014 schrijft Arend Oosterhoorn in het blad Sigma een column over een kwaliteitsmanagement instrument. In korte bewoordingen wordt iedere keer een instrument uitgelegd. Deze instrumenten zijn hier ook te downloaden.

Meer weten over de publicaties op deze website?
U gebruikt een verouderde browser!

Werk uw huidige browser bij naar de laatste versie. Update mijn browser nu

×